,

„ИНТЕРВЕНЦИИ В ГРУПОВАТА АНАЛИЗА“ – първа книга на издателството на Институт по психология на групите

Книгата предлага изключително рядката възможност да надникнем в практиката на груповата терапия. Работните материали са събрани в рамките на проучване на съвместен изследователски център, съставен от членове на Института по групова анализа (Лондон) и Груповоаналитичното общество (Лондон). В него опитни терапевти попълват въпросник с винетки на ситуации, които представляват ключови моменти в живота на групата и изискват реакция от водещия – не толкова намеса, колкото създаване на възможности.

Книгата може да послужи като помагало в терапевтичното обучение. Предлага богата палитра от възможности за подход към трудни ситуации и справяне с тях. Този практически аспект е подплатен с теоретичното представяне на теми като интервенция, интерпретация, терапевтична среда, деструктивни процеси в групи и т.н.

Текстовете са подходящи не само за групови терапевти, а и за всички хора, които работят с групи и се интересуват от тях – с оглед на пълноценното използване на ресурсите на групата като среда за развитие и насърчаването на групов процес, позволяващ на участниците да запазят автономност и себеопределяне. Предговор към изданието и кратък откъс вижте тук.

Авторите са изтъкнати британски терапевти с богат практически и изследователски опит. Дейвид Кенард е ръководител на отдела по психология и психотерапия в психиатричната клиника The Retreat и директор на Центъра за психотерапия и консултиране Tuke в Йорк. Джеф Робъртс е консултант психотерапевт в Кралската лондонска болница и член на ръководството на Груповоаналитичната практика. Дейвид Уинтър е ръководител на отдела по клинична психология и координатор на научните изследвания в Barnet Healthcare NHS Trust и гост-професор в катедрата по психология на Университета в Хертфордшир.

Книгата излиза на български език благодарение на Детелина Христова (превод от англ. език)  и Геновева Теохарова (редакция).

При интерес и заявки: тел. 0886 25 32 23, BooksPGI@gmail.com